100 jaar FIDE !

Laurent Wery     21.07.2024    1

De Fédération Internationale des Échecs (FIDE) is de organisatie voor het schaken en regelt als zodanig alle schaakcompetities op internationaal niveau. De oprichting van de FIDE werd in 1924 in Parijs aangekondigd tijdens een amateurtoernooi door Pierre Vincent en er werd een comité opgericht om een grondwet op te stellen. De oprichtende lidstaten waren Argentinië, België, Canada, Tsjecho-Slowakije, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië. Elk van deze landen ondertekende het oprichtingshandvest, waarmee de wens voor internationale regulering van het schaken werd aangetoond. (bron)

Ik had de eer om België te vertegenwoordigen.
De dag begon met het reproduceren van de handtekeningen van de oprichtingsakte in aanwezigheid van de andere delegaties.
Daarna bezochten we het graf van Pierre Vincent.


Willy Icklicki, die de FIDE History Commission voorzit en Belg is, gaf ons een prachtige toespraak over deze persoon.
Daarna werden we uitgenodigd in het Château d’Asnières, het hoofdkwartier van de Franse federatie, om de vlam van de Olympiade te verwelkomen, die zijn reis in september in Boedapest zal beëindigen.


FIDE overhandigde elke federatie een gedenkboek (verkrijgbaar bij FIDE) en een medaille.

IMG 20240720 124111 1

Tot slot wil ik jullie uitnodigen om een bezoek te brengen aan Almira Skripchenko’s restaurant, Cellar (9 rue de Crussol, Parijs). Het eten daar is heerlijk en het gebeurt niet vaak dat je de kans krijgt bediend te worden door een internationale meester en zevenvoudig Frans kampioen!

IMG 20240719 220618

Hartelijk dank aan de FIDE voor het organiseren van deze

Laurent Wery, Voorzitter van KBSB

Steven Bellens
21.07.2024 - 11:43

Interesting read about the FIDE history. Thanks for the report Laurent!

Reply

Opmerking

Voer uw volledige naam in (voor- en achternaam) om een ​​reactie achter te laten. Anonieme reacties zijn niet toegestaan.

Meer berichten over fide

Fidelogo

FIDE geregistreerde toernooien

Overzicht van door België geregistreerde FIDE-toernooien. Zowel voorbije als komende toernooien kunnen hier worden geraadpleegd.

Lees meer