Verklaring over regels voor transgenders bij het schaken

Basistekst

Op 14 augustus 2023 publiceerde de FIDE haar nieuwe regels voor transgenders in het schaken. Ze zijn sinds 21 augustus van kracht. Volgens deze regels moeten transgenders hun geslachtsverandering aantonen met officiële documenten en kunnen ze maximaal twee jaar worden uitgesloten van deelname aan vrouwencompetities totdat hun geslachtsverandering is onderzocht.

Op 28 augustus 2023 besloot de KBSB deze regels niet te volgen. In de praktijk betekent dit dat

  • Dat transgenders kunnen deelnemen aan Belgische wedstrijden volgens het geslacht waarmee ze zich identificeren.
  • Alle wijzigingen van naam, geslacht of andere persoonlijke gegevens worden door de KBSB op dezelfde manier behandeld. Transgenders zijn daarom niet verplicht om documenten over hun geslachtsverandering te overleggen.
  • Met andere woorden, de KBSB stuurt geen officiële documenten naar de FIDE. In het geval van een geslachtsverandering wordt nu gecommuniceerd dat het om een registratiefout gaat.

Argumentatie

  • Vrouwen moeten niet “beschermd” worden tegen transgenders. Transgender vrouwen zijn vrouwen.
  • Het onderliggende doel van de verordening kan zijn om fraude te ontmoedigen (dit staat niet expliciet in de tekst), maar met deze manier van werken wordt elke transgender als verdachte behandeld in plaats van alleen gevallen te onderzoeken waarin fraude wordt vermoed.
  • Als je lid wordt van de KBSB, hoef je je niet te identificeren. Het is tegenstrijdig om dit te vragen bij het wijzigen van gegevens en zeker om dit alleen te vragen van een specifieke minderheidsgroep. De wettigheid van een dergelijke aanpak is ook twijfelachtig.
  • Er bestaan aparte vrouwentoernooien en gelijkaardige initiatieven om een minderheidsgroep binnen het schaakspel te ondersteunen en te motiveren (minder dan 8% van de aangesloten Belgische schakers in mei 2023 zijn vrouwen). Een nog kleinere minderheidsgroep uitsluiten is contraproductief.
  • Op dit gebied volgen we landen als Frankrijk en Duitsland.
  • Tot slot, wat gaat FIDE doen met de officiële documenten die het toegestuurd krijgt? Dit gaat zeker in tegen de GDPR en privacyregels.

Opmerking

Voer uw volledige naam in (voor- en achternaam) om een ​​reactie achter te laten. Anonieme reacties zijn niet toegestaan.