Belgen in buitenlandse tornooien: Dortmund Sparkassen Chess Trophy (10-18 augustus 2024)

Helmut Froeyman     19.09.2024

Het prijzengeld in onze Belgische zomertornooien is al decennia niet meer geïndexeerd waardoor (buitenlandse) professionals er tegenwoordig nog zelden meespelen. 11 jaar geleden was het nog helemaal anders met o.a. 7 grootmeesters in Open Gent 2013 zie mijn blogarikel: Zwitsers-gambiet. Dat is jammer voor onze jonge talenten want partijen tegen professionals zijn een noodzakelijke leerschool om hogerop te geraken. M.a.w. wie vandaag ambities heeft om IM of sterker te worden, moet naar het buitenland om de juiste tegenstanders te vinden.

Als 48 jarige FM behoor ik uiteraard niet meer tot die jonge wolven met torenhoge ambities maar voor een tornooitje in het buitenland ben ik graag van de partij. Vorige 2 zomers was het Dieppe (Frankrijk) maar die piste kwam vorig jaar teneinde door het definitief stopzetten van de Deurnse schaakreizen. Dus toen ik dit jaar uitgenodigd werd door andere schaakvrienden om Dortmund Sparkassen Chess Trophy mee te spelen in augustus, accepteerde ik met veel plezier.

Open Dortmund is een toptornooi in Europa met een prijzenpot van 20.000 euro. 13 grootmeesters tekenden deze editie present. Ik was met mijn 2252 fide slechts 44ste op startrating. Desalniettemin ook hier zien we dat de budgetten steeds kleiner worden. Het prijzengeld was met 5000 euro verminderd t.o.v. vorig jaar.  Er waren slechts 3 + 2600 spelers t.o.v. vorig jaar 9 + 2600 spelers. De nieuwe speelzaal bood slechts plaats voor de helft van de spelers waardoor er in shiften moest worden gespeeld. De B-groep (-2000) speelde ’s ochtends, de A-groep (+1900) ’s namiddags. Dat is bijzonder onhandig wanneer je met vrienden naar een schaaktornooi gaat die niet allemaal dezelfde speelsterkte hebben. Het was uiteindelijk ook de voornaamste reden waarom mijn dochter afhaakte voor dit tornooi.

Dortmund (ongeveer 600.000 inwoners) ligt op 3 uur autorijden van Antwerpen (ongeveer 100km van de Belgische grens). De tornooiorganisatie bood het Intercityhotel aan als relatief goedkoop logement (enkele kamer met airco en mooi ontbijt voor 87 euro/ nacht). Parking was gratis of we hebben er in elk geval niet voor betaald. Bovendien zat in de hotelprijs ook nog een ticket voor onbeperkt openbaar vervoer in Dortmund. Dortmund zet duidelijk in op groen zoals meer en meer Duitse steden. Dat laatste was heel interessant want elke dag nam ik de tram om van hotel naar tornooizaal en terug te pendelen. Om de 10 minuten was er eentje en de rit duurde ongeveer 15 minuutjes.

Tijd om bezienswaardigheden te bezoeken, had ik niet en dat vond ik  jammer. Zo had ik voor 18 euro een vriendschappelijke voetbalwedstrijd van Dortmund kunnen bijwonen tijdens het tornooi. Dortmund is voetbal en de stad vult zich helemaal met kleurrijke supporters wanneer de stadsploeg speelt. Ze hebben dan ook een heel sterk team (ja pijnlijk gisteren voor Club Brugge die 0 -3). Dortmund heeft zelfs zijn eigen voetbalmuseum. Het techniekmuseum met tal van belevings- en ontdekkingsruimtes is absoluut de moeite. In het centrum heb je tal van pittoreske pleintjes waar er leuke restaurants en bars zijn.  Tijdens het tornooi was er een zeer druk bijgewoond Street Food& Beach-festival met muziekoptredens. We hadden geen pension maar eten en drinken zelfs ’s avonds laat was nooit een probleem. Trip Advisor faalde nooit en liet ons lekker en goedkoop eten in een Thai, Italiaan, Spanjaard, Vietnamees, .. De laatste avond kozen we voor een Dortmunds voetballerscafe met de traditionele lokale keuken.

Dortmund eten
Schnitzels, aardappeltjes, frietjes die de talrijke groenten bedekken afgewerkt met 2 heerlijke sauzen

Desalniettemin twijfel ik sterk of we in de toekomst nog zullen terugkomen. Er waren daarvoor toch enkele serieuze minpunten. Zo was er in de tornooizaal geen airco en moesten we tijdens de hittegolf bij temperaturen rond de +35 graden spelen. Ik vermoed dat het geld op was want veel profspelers (waaronder een aantal dames) kregen gratis verblijf maar dat is geen excuus.  Echter nog schrijnender vind ik dat het centrum in Dortmund overrompeld wordt door druggebruikers en alcoholisten. We zagen mensen op straat gewoon lijntjes snuiven. Glas van gebroken flessen lag overal. Je kon niet zitten op een terras of je werd lastiggevallen om geld te geven. Duitsland zit met een gigantisch sociaal probleem zie ook 13.844 steekincidenten op 1 jaar gerapporteerd want het is zeker niet alleen Dortmund. Hetzelfde zag ik in Berlijn en Hamburg het voorbije jaar.

Het tornooi was sterk bezet en ik speelde niet slecht maar niet goed genoeg om het geschommel tussen sterkere en zwakkere tegenstanders te kunnen doorbreken. Mijn score tussen ronden 2 t.e.m. 8 was dan ook 1-0-1-0-1-0-1. Ik had het “ongeluk om telkens zwart te hebben tegen de sterkere en dan wordt ook nog eens DWZ gebruikt voor mijn zwakkere tegenstanders. DWZ is de Duitse nationale rating en die ligt meestal beduidend hoger dan de fide. Ik vind het onzin om DWZ en Fide te mixen bij de paringen (sommige Belgische organisatoren durven dezelfde fout te maken).

Ik sluit af met wellicht mijn meest spectaculaire partij van het tornooi. Het is een partij die ik verloor in de derde ronde tegen een jonge Duitse FM van 2400 elo: Moritz Weishaeutel. Het demonstreert hoe moderne neurale netwerken reeds op dit bescheiden niveau, openingsanalyses tot een krankzinnige diepte en gevaar maken. De afwerking van Moritz is spectaculair en getuigt van een scherp tactisch inzicht.

Helmut Froeyman

Opmerking

Voer uw volledige naam in (voor- en achternaam) om een ​​reactie achter te laten. Anonieme reacties zijn niet toegestaan.