GM Daniel Dardha: verkennen van een mogelijke samenwerking

Steven Bellens     15.08.2024    19

Inleiding

De Koninklijke Belgische Schaakbond (KBSB) overweegt een nieuw initiatief: een mogelijke samenwerking met Daniel Dardha, de jongste grootmeester van België. Met een ELO-rating van 2650 en een huidige wereldranglijst van 157 heeft Daniel een opmerkelijke belofte getoond in de schaakwereld. Nu hij zijn zinnen heeft gezet op het doorbreken van de top 100 en het bereiken van een ELO van 2700, zien wij bij de KBSB een kans om Daniel te steunen en manieren te onderzoeken om meer aandacht te vestigen op schaken in België.

Waarom overwegen we deze samenwerking?

Daniel Dardha vertegenwoordigt de toekomst van het Belgische schaken. Door hem mogelijk te steunen, hopen we bij te dragen aan zijn groei als speler en tegelijkertijd de ontwikkeling van het schaken in het hele land aan te moedigen. Dit initiatief bevindt zich nog in de beginfase en we zijn benieuwd naar de mening van de gemeenschap over hoe we dit tot een voordelige samenwerking voor alle betrokkenen kunnen maken.

Wat zou de samenwerking kunnen inhouden?

Als we doorgaan met deze samenwerking, zijn hier enkele ideeën die we overwegen:

1. Daniels doelen ondersteunen

  • (Gedeeltelijke) financiële steun voor zijn opleiding, reis en verblijf. De totale kosten worden geschat op ongeveer € 30 000 per jaar.
  • Het onderzoeken van aanvullende financiering voor specifieke activiteiten of evenementen, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden die zich voordoen.

2. Promotionele activiteiten

  • Voorstellingen en andere evenementen organiseren met Daniel op schaakclubs in heel België, waarbij clubs een bijdrage kunnen leveren om deel te nemen. Dit zou Daniel helpen en tegelijkertijd unieke ervaringen bieden aan lokale spelers.
  • Het delen van updates over Daniels voortgang en prestaties op de website van de KBSB en via andere kanalen.

3. De rol van Daniel

  • Activiteiten zoals voorstellingen, workshops en vraag- en antwoordsessies met schaakclubs in het hele land.
  • Beschikbaar zijn voor interviews en andere inhoud die de populariteit van schaken in België kan helpen vergroten.

Op zoek naar jouw feedback

Feedback Daniel Dardha samenwerkingsintentie.

In dit stadium willen we graag input uit de schaakgemeenschap verzamelen. Jullie feedback zal helpen om de richting van deze potentiële samenwerking te bepalen. In het bijzonder willen we graag weten wat je van het volgende vindt:

  • Financiële steun: Hoeveel financiële steun zou de KBSB volgens jou moeten bieden? Moeten we de voorgestelde € 30 000 per jaar overwegen, of heb je andere suggesties?
  • Belangen van de club: In wat voor soort activiteiten of evenementen zou jouw club geïnteresseerd zijn als deze samenwerking doorgaat? We willen er zeker van zijn dat elk initiatief de interesses en behoeften van onze leden weerspiegelt.

Conclusie

Deze mogelijke samenwerking met Daniel Dardha is een idee dat we onderzoeken, met de hoop dat het zowel Daniel als de bredere schaakgemeenschap in België voordeel kan opleveren. Er staat echter nog niets vast en we staan open voor jullie ideeën en suggesties.

Doe mee aan het gesprek

We nodigen alle leden van de Belgische schaakgemeenschap uit om hun gedachten te delen. Wat vind je van dit idee? Wat zou je graag uit deze mogelijke samenwerking willen zien komen? Jullie feedback is essentieel om ons te helpen de beste weg voorwaarts te bepalen.

Laten we dit idee samen onderzoeken en kijken waar het toe kan leiden!

Voel je vrij om je opmerkingen te delen, via ons contactformulier of rechtstreeks via e-mail op info@frbe-kbsb-ksb.be.

Claude Bikady
15.08.2024 - 11:49

Bravo pour la démarche !
A mon sens c’est un devoir de la Fédération ( et un bénéfice évident si on veut médiatiser les échecs en Belgique) de soutenir Daniel.

Jamais la Belgique n’a connu un joueur à un tel sommet des échecs mondiaux. Il faut donc collaborer au financement du début de sa jeune carrière ( à défaut il ne faudra pas s’étonner de le voir peut-être céder à d’autres sirènes…), l’aider dans la médiatisation de ses prouesses et surtout le soutenir dans les recherches de sponsoring à travers le relais de la FRBE.

Il y a de grandes institutions/sociétés qui devraient être sondées par la FRBE ( cela prend du temps, beaucoup de temps que le joueur ne peut se permettre de consacrer) pour voir l’intérêt d’un sponsoring particulier en y associant leur nom.

Il faut prendre son bâton de pèlerin et je pense que la FRBE se doit d’y collaborer activement.

Reply
Nancy Garay
16.08.2024 - 22:03

Ik zou beter focussen om te helpen aan de huidige Belgische IM’s en Fide Meesters zodat ze ook in een korte periode Groot meesters kunnen worden.
Daarna is het goed de jeugd te steunen, werken met de kleintjes en een Belgische jeugd team organiseren die lessen op goed niveau zou krijgen.
Als schaakbond is de taak om meerdere schakers te helpen en niet alleen een persoon.
We hebben meer dan een Daniel Dharda nodig om van België een schaakland te maken.
Daniel heeft jaren veel steun gekregen van de bond en van privé initiatieven. Persoonlijke ambities zijn zeker goed, maar ik denk niet dat dat de prioriteit van de schaakbond moet zijn.
Met 30 000 EUR kunnen we meer doen dan één persoon te helpen.

Reply
Francky Nolf
16.08.2024 - 23:06

Ik denk jij hier de beste uitleg geeft voor wat kan gedaan worden , zou het niet beter kunnen verwoorden .

Reply
Tom Piceu
17.08.2024 - 13:13

Uit gesprekken met Nederlandse GM’s uit de range 2550-2600 blijkt dat zij kunnen leven van hun schaakactiviteiten, zelfs als ze enkel spelen en geen training geven.
Daniël zit al een trapje hoger. Wat loopt er voor hem dan anders dat Daniël er financieel nog niet geraakt?

Los daarvan vind ik Daniël een prima boegbeeld voor het Belgische schaken en lijkt het me normaal dat de bond haar best doet om betalende activiteiten te vinden voor Daniël en andere professionele spelers. Activiteiten organiseren lijkt me dus goed, maar engagementen aangaan qua bedragen zou ik niet doen.

Reply
Helmut Froeyman
21.08.2024 - 06:51

Ik weet niet met wie je gepraat hebt en wanneer maar heel recent las ik totaal andere berichten.
https://durarbayli.com/am-i-a-chess-tourist/
https://www.chess.com/news/view/sharjah-masters-2024-winners-daneshvar-murzin-shankland-vokhidov
https://www.youtube.com/watch?v=7Jr0aVnPZYU

Vasif Durarbayli, Jorden Van Foreest, Eric Hansen zijn allen stevige +2600 spelers en vertellen dat in de laatste maanden hun financiële situatie enorm verslechterde in die mate zelfs dat ze overwegen of al beslist hebben om te stoppen met (professioneel) schaken.

Het lijkt mij daarom eerder dat je +2700 moet hebben om puur van enkel spelen te kunnen leven.

Reply
Helmut Froeyman
20.08.2024 - 09:35

Zomer 2024 in België:
Open BK Lier : 0 +2400 spelers, Open Gent : 3 +2400 spelers, Open Charleroi: 4 +2400 spelers, Open Brugge : 2 +2400 spelers, Open Geraardsbergen : 0 +2400 spelers, Open Brasschaat : 0 +2400 spelers, Open Luik: 0 +2400 spelers

Onze open tornooien stellen niets meer voor betreffende sterke spelers en de hoofdreden is uiteraard het prijzengeld. Die is al decennia niet geïndexeerd. Ik ben net terug van Sparkassen Dortmund met 20 +2400 spelers en zelfs 3 +2600 spelers. De prijzenpot is daar veel malen hoger dan een Belgisch tornooi vandaar de vele sterke spelers.

Een buitenlands tornooi voor 1 speler kost makkelijk +1000 euro. Dus ik zou veel meer inzetten in het ondersteunen van lokale initiatieven. Dat zal voor veel spelers de noodzaak om in het buitenland te spelen doen afnemen (serieuze kostenbesparing) en daar kan elk lid direct van profiteren (Daniel inclusief). Scores van 7/9 of hoger in lokale tornooien zijn leuk maar daar word je nauwelijks een betere schaker van.

Reply
Gert Van Bunderen
20.08.2024 - 23:10

Voor het merendeel van de deelnemers is het prijzengeld onbelangrijk. Voor tornooien en schaakpromotie is het aantal deelnemers belangrijker dan de kwaliteit van deelnemers. Het lijkt me daarom beter de inschrijvingsgelden laag te houden.

Reply
Helmut Froeyman
21.08.2024 - 06:27

Het klopt dat prijzengeld onbelangrijk is voor de meeste spelers maar spelers kijken wel naar wie meespeelt. Zo trekken +2600s veel deelnemers aan en die sterke spelers gaan slechts meespelen als er een hogere prijzenpot is. Daniel speelt niet mee in de Belgische opens want kan in buitenlandse opens veel meer prijzengeld verdienen en tegen sterkere spelers spelen.

Reply
John Nuyens
20.08.2024 - 11:09

Is daar financiering voor?
Anders kan je de vraag anders stellen aan de ongeveer 6000 betalende leden van de bond:
Wil jij elk jaar 5 euro extra lidgeld betalen om het schaken te promoten?
Persoonlijke mening: waarom niet?

Voorstel toevoeging bij punt 3. De rol van Daniel:
Daniel als ‘posterboy’.
Daniel bij Gert Verhulst, Bart De Wever op simultaan bij Daniel, … geeft veel meer publiciteit naar de buitenwereld toe. Daniel in de mainstream media krijgen zou dus een van de doelen moeten zijn in mijn ogen. Zijn voortgang moet niet op deze site, maar op Sporza, in de krant, tijdschriften, …

Punt 2 lijkt me moeilijk haalbaar, ik kopieer letterlijk ‘Voorstellingen en andere evenementen organiseren met Daniel op schaakclubs in heel België’. Er zijn er meer dan 100? En elke club wil wel een stukje Daniel?
Tenzij je dit net als de manier van financieren ziet. Maar je ondersteunt iemand niet door hem elke maand een of twee keer ergens te laten opdraven (en dan nog duurt het meer dan 5 jaar voor elke club aan bod is gekomen). Voorstel: Daniel doet 6 activiteiten ter financiering (masterclass, lezing, simultaan, …) per jaar, en elke activiteit moet dus 5000 euro opbrengen. Clubs zullen hier regionaal voor moeten samenwerken, en met deugdelijke voorstellen komen.
Lijkt te moeilijk? 5 euro per lid dan, of we helpen Daniel aan een aantal lucratieve sponsor/reclamedeals, komt zijn posterboygehalte ook ten goede.

Reply
Helmut Froeyman
21.08.2024 - 07:03

Lidgeld verhogingen worden gestemd in de jaarlijkse algemene vergadering. In het verleden was zelfs een verhoging van 1 euro al heel moeilijk/ onmogelijk.

Reply
Marc GHYSELS
20.08.2024 - 15:36

1/niet opgezocht, maar dit bedrag verhoudt zich procentueel tot hoeveel van het totale beschikbare budget?
2/in feite zou Daniel Dardha dan een soort bezoldigd werknemer van de KBSB kunnen worden neen?
3/ongeacht de persoon, maar indien we die richting uitgaan de bedragen besteden aan:
-hem jeugdspelers te laten begeleiden en/of voorbereiden bij internationale toernooien
-analyses of artikels laten publiceren
-ondersteuning bij acties van schoolschaak
-studiedagen met onze IM’s en FM’s

Reply
Tom Piceu
21.08.2024 - 10:09

O.a. met de vader van de familie van Foreest. Lucas deed het bvb 2 jaar geleden nog prima als profschaker. Geen vetpot, maar wel voldoende om OK van te leven.
Andere GM’s waar ik wel eens contact mee heb, combineren het spelen met vaste inkomsten via het geven vna trainingen. Dan denk ik aan Sipke Ernst, Jan Werle en nog een paar andere GM’s.
Of de situatie in de laatste 2 jaren zoveel verslechterd is, daar kan ik niet over oordelen.

Reply
Helmut Froeyman
21.08.2024 - 18:19

Een Griekse IM zei me enkele dagen geleden dat een +2600 gemiddeld 70 euro per lesuur vraagt. Als je 20 uren per week en 40 weken per jaar lessen geeft dan heb je een mooi inkomen van bruto 56.000 euro en netto ongeveer 30.000.

Dus ja theoretisch heeft een +2600 geen subsidies nodig. Echter in de praktijk merk ik op dat velen geen zin hebben in trainingen geven of zelfs niet geschikt zijn.

Bovendien denk ik ook dat trainingen geven niet optimaal is voor je eigen ontwikkeling. Ik hoor van diverse +2600s dat ze gemiddeld 5 uur en meer per dag werken aan het schaken (dus exclusief competitie spelen …)

Reply
Jan T'Sas
21.08.2024 - 12:19

De prestaties en het voor ons land uitzonderlijke niveau van Daniël geven de KBSB een gouden kans om het schaken breder te promoten dan tot nu toe mogelijk was. Een goed uitgekiende promotiestrategie kan hem een gelijkaardige status en de daaraan verbonden maatschappelijke impact geven als bij Carlsen is gebeurd. De bond heeft geld genoeg voor structurele sponsoring. Lukt dit alles, dan is de kans groter dat ook bedrijven hiervoor gaan. En misschien gaat ook de overheid dan een verdediger vinden om schaken tot sport te verheffen, zoals in onze buurland het geval is. De bal ligt er, laat hem rollen!

Reply
LUC OOSTERLINCK
22.08.2024 - 16:53

Ik vind dat de bond, het lidgeld moet gebruiken voor alle leden, niet naar 1 persoon. Privé sponsors zoeken doe maar. Toonbeeld voor onze jeugd, dat denk ik niet, hij praat zelf niet met hem. Zelf mee gemaakt in Frankrijk, een jeugdig talent uit België, speelt tegen hem, hij wint, de jongen vraag aan hem, wat heb ik fout gedaan in de wedstrijd, geen reactie van hem, zeker geen analyse.

Reply
Gert Van Bunderen
28.08.2024 - 00:43

Helemaal mee eens lidgelden moeten hier niet voor gebruikt worden. Je kan hem wel morele steun geven maar financieel enkel via aparte privé sponsors. Promotie voor het schaken kan op effectievere manier door in heel België cursussen aan te bieden voor volwassenen en jongeren. En waarom niet proberen dit in samenwerking met een nationale tv-zender te doen zoals dit ooit gebeurde op de Nederlandse televisie.

Reply
Stief Gijsen
25.08.2024 - 00:19

Giri zei enkele jaren geleden op een uitzending op (ik denk chess24) iets in de strekking dat hij met plezier het Nederlandse schaken wilde promoten, maar dat de federatie hem nooit om iets vroeg. Ik juich het toe dat de KBSB een samenwerking met Daniel aangaat en wat mij betreft mag daar een solide financiële steun tegenover staan waardoor Daniel zich op zijn lange-termijn doelen kan focussen.

Reply
Kutlu hasan
27.08.2024 - 19:56

men moet niet op eenpersoon spelen daniel doet het goed en men moet het opkomend talent steunen jonge leeuwen

Reply
Erik van den Doel
11.09.2024 - 13:40

Natuurlijk kan Daniel van het schaken leven. Het punt is alleen dat het spelen van voor hem zwak bezette rapidtoernooien en het geven van training hem niet verder helpen. Je wilt dat hij zijn tijd optimaal kan benutten.
In Nederland hadden we destijds het Timman fonds om Timman te ondersteunen op zijn weg naar de wereldtop. Volgends mij is er nu ook zo’n fonds voor Giri. Volgens mij gaat daar geen geld van de KNSB leden heen. Ik denk dat iemand als Dirk Jan Ten Geuzendam meer weet over hoe je zoiets opzet.

Reply

Opmerking

Voer uw volledige naam in (voor- en achternaam) om een ​​reactie achter te laten. Anonieme reacties zijn niet toegestaan.