FIDE ELO – kostenstructuur (2/4)

Steven Bellens     12.08.2024    12

In onze enquête van april gaf een meerderheid van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een uniform wereldwijd ratingsysteem (FIDE). Om beide systemen goed te begrijpen, starten we deze serie artikelen. Dit is het tweede van vier artikelen waarin de kostenstructuur van de FIDE ELO wordt uitgelegd:

  1. het FIDE ELO-systeem, rekenregels en verschillen met ons nationale ELO-systeem
  2. de kostenstructuur van de FIDE ELO
  3. de rapportagevereisten van de FIDE ELO
  4. de eisen van de FIDE ELO arbiter

Wat zijn de kosten voor FIDE elo rapportage?

De volledige details van de rapportagekosten worden beschreven in het FIDE Handboek 02. Financieel Reglement. Here is a brief summary at the time of writing:

  • € 1 / speler / toernooi voor alle toernooien met standaard tempo en gemiddelde rating 2230
  • gratis voor alle blitz rapid toernooien

Hier staat meer in detail de tabel met de ratingkosten uit het financiële reglement van de FIDE:

Type toernooiratingvergoeding
Round-Robin toernooien / Wedstrijden met een gemiddelde rating van minder dan 2230EUR 1 per speler
Round-Robin Toernooien / Wedstrijden met gemiddelde rating 2230 – 2379EUR 5 per speler
Round-Robin Toernooien / Wedstrijden met gemiddelde rating 2380 – 2599EUR 10 per speler
Round-Robin Toernooien / Wedstrijden met gemiddelde rating 2600 – 2699EUR 15 per speler
Round-Robin toernooien / Wedstrijden met gemiddelde rating 2700 of hogerEUR 20 per speler
Zwitserse toernooien / TeamtoernooienAantal spelers die beoordeelde games spelen vermenigvuldigd met EUR 1
Scheveningen Toernooien / Andere FormatsHetzelfde als Round-Robin Toernooien

Ratingkosten voor standaardtoernooien – details

Bij het analyseren van de ratingvergoedingen die FIDE in rekening brengt, zien we dat:

  • het aantal spelers in de eerste ronde van het toernooi wordt als referentie genomen, in plaats van het aantal verschillende spelers dat deelneemt aan het toernooi
  • voor spelers die alleen tegen tegenstanders zonder rating (N.C.) hebben gespeeld, worden geen ratingkosten in rekening gebracht – omdat er geen berekening van de rating kan worden gemaakt.

Houd er ook rekening mee dat de bijdrage alleen afhankelijk is van het aantal spelers. De bijdrage is niet afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal rondes in het toernooi.

Ratingkosten voor rapid- en blitztoernooien

Het FIDE Financieel Reglement bevat dezelfde vergoedingen voor rapid- en blitztoernooien. De FIDE heeft echter besloten dat er (tenminste) tot 2026 geen ratingkosten in rekening worden gebracht voor rapid- en blitztoernooien.

Wie betaalt de kosten voor de FIDE ELO-rapportage?

Uiteindelijk de toernooiorganisator. Aangezien de rapportage wordt gedaan door de FIDE-afgevaardigde van de KBSB, worden de ratingkosten gefactureerd aan de KBSB. De FIDE stuurt een halfjaarlijkse factuur (januari en juli) die alle kosten dekt die de KBSB heeft gemaakt. De KBSB geeft deze factuur door aan elke betrokken toernooiorganisator.

Toernooiorganisatoren betalen alleen wat de FIDE in rekening brengt. Er wordt momenteel geen toeslag in rekening gebracht door de KBSB.

Wat betekent dit per Belgische club?

De grafiek hieronder simuleert wat de totale FIDE-heffing voor de KBSB per club zou zijn, ervan uitgaande dat alle wedstrijden die worden ingediend voor de nationale ELO, ook worden ingediend voor de FIDE ELO.

Details over deze grafiek:

  • De tijdsperiode is oktober 2022 → september 2023.
  • De grafiek omvat 35 049 gerapporteerde wedstrijden (70 098 ratingupdates om te verwerken), tussen 4 303 spelers
  • Dit is inclusief 460 toernooiapporten, die over 344 verschillende toernooien rapporteren.

Er moeten enkele belangrijke opmerkingen worden gemaakt:

  • Deze simulatie berekent met unieke spelers per toernooi, waardoor de ratingvergoeding wordt overschat . Simuleren met het aantal spelers in de eerste ronde is technisch uitdagend, daarom is deze benadering gemaakt
  • Deze simulatie houdt geen rekening met spelers die alleen tegen tegenstanders zonder rating spelen. Daarom wordt ook hier een overschatting gemaakt.
fide elo cost simulation
Gesimuleerde totale FIDE-kosten per club voor rating aan de KBSB over de periode van één jaar 22 okt. → 23 sep.

Ruwweg 50% van de partijen die worden gerapporteerd voor nationale ELO wordt momenteel al gerapporteerd voor FIDE ELO. Dit is een vrije keuze van de toernooiorganisator, die ook de FIDE ratingkosten betaalt.

Gaston Boutchon
13.08.2024 - 12:00

Hebben we enig idee hoeveel de min kost is als we geen nationale verwerking meer doen? Gratis zijn de nationale elo’s ook weer niet, denk ik. Een software systeem moet immers toch ook onderhouden worden.

Reply
Steven Bellens
13.08.2024 - 12:49

De verwerking van nationale verwerking heeft momenteel een heel beperkte financiële impact op de boekhouding van de KBSB. Enerzijds is er het onderhoud van de rating tools door ontwikkelaar Georges Marchal, anderzijs is er het (vele) vrijwilligerswerk door o.a. mijzelf. Om u een idee te geven: IT-levering en onderhoud is in de vorige jaarrekening voor een totaalbedrag van € 2 711 gerapporteerd. En daar zit heel wat meer in dan enkel onderhoud van nationale ELO-verwerking.

Reply
Ronny Liekens
13.08.2024 - 12:40

Vermoedelijk is er een meerkost in elk geval voor de clubs omdat ze nu zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de betaling van hun eigen tornooien Het enigste voordeel is dat er niemand meer nodig is voor de verwerking van de nationale elo Plus iedere club heeft dan nood aan een gelinceerde FIDE arbiter en er komt meer administratie bij kijken voor de aanvraag voor verwerking van elo

Reply
Steven Bellens
13.08.2024 - 12:51

Op het stuk administratie gaan we binnen 2 weken dieper in detail Ronny. Het deel FIDE arbiter komt nadien aan bod. Een deel van de extra rapportage bij FIDE toernooien is de vereiste om toernooien vooraf aan te melden. En ik kan u nu zeggen dat het gebrek daaraan bij de nationale ELO momenteel al geregeld conflicten geeft. Zelfs in die mate dat we sterk overwegen om dit ook (in afwachting van migratie) in te voeren voor onze nationale ELO verwerking!

Reply
Nicolas Rauta
14.08.2024 - 09:35

Lors de l’envoi du Survey, plusieurs questions ont été posées dont
– qui allait supporter le coût, les clubs, la fédération?
– la mise en place du logiciel?
– que faire avec des joueurs non affiliés qui veulent essayer avant de s’inscrire sachant que la FIDE peut annuler tous les résultats du tournoi si nous les supprimons simplement du fichier d’envoi (manipulation du fichier des résultats) ?
La réponse a été: nous devons y réfléchir

Si je lis ceci, il semble que la réponse sera le club pour le premier point.
Pourquoi ne pas le dire tout de suite à l’envoi du Survey?

Une estimation devra sans doute aussi être faite pour estimer quel est le “gain” financier de ne plus calculer cet Elo national.

Reply
Steven Bellens
14.08.2024 - 09:50

Hey Nicolas,

en fin de compte, le coût sera supporté par le joueur d’échecs. Soit via le FRBE, qui prend en charge les frais. Ou via le club. Ou via les frais d’inscription au tournoi. Mon opinion personnelle est qu’il ne s’agit pas d’énormes sommes d’argent. Certainement pas si l’on compare cela au travail bénévole effectué actuellement par l’ELO nationale. Je pense qu’il y a encore des discussions sur la manière dont le financement devrait être effectué.

Reply
Laurent Wery
14.08.2024 - 09:57

Bonjour Nicolas. Le débat est en place et si tu lis les derniers PV, tu verras que l’OA pense à faire un geste envers les clubs pour la première année. L’enquête nous a donné des pistes et le débat devra de toutes façons être mis à l’ordre du jour de l’AG afin d’entériner ou non les propositions de l’OA.

Reply
David Roos
16.08.2024 - 10:10

Helder en duidelijk artikel, Steven!

Ik zou zeggen dat voor toernooien waarbij de fide kost/administratie/fide artibter uiteindelijk toch te groot zou worden/een probleem vormen, die nog steeds kunnen evalueren voor het toernooi niet voor rating te laten meetellen.

Mvg
David Roos

Reply
Steven Bellens
16.08.2024 - 11:51

Hey David,

dat spreekt voor zich. Net zoals er nu de keuze is om toernooien te laten meetellen voor nationale ELO en/of voor FIDE ELO. Of ze helemaal niet te laten meetellen. Die vrijheid zal nog steeds bij de organisatie blijven liggen.

groeten,

Steven

Reply
Gaston Boutchon
17.08.2024 - 15:16

Bedankt Steven, je antwoorden zijn duidelijk en helder.
Vraag is natuurlijk of KBSB deze kost niet hoort te dragen mits elo verwerking in de lidgelden hoort te zitten. Zeker gelet de financieel gezonde KBSB rekening, zou je die kost de eerste jaren grotendeels kunnen dragen en zo geleidelijk werken naar een nieuwe structuur (bv het totale lidgeld dat elke speler betaald aan Liga, Gewestfederaties en KBSB, zou beter in 1 pot komen en vanuit die pot zouden de rekeningen dan betaald kunnen worden).
Het is maar een suggestie.

Reply
Steven Bellens
17.08.2024 - 20:58

Dag Gaston. Dat is zeker en vast een heel terecht punt.
Zelf zal ik ook voorstellen in die zin uitwerken tegen de Algemene Vergadering. Persoonlijk neig ik momenteel naar:

  • Een vrijstelling van alle rating kosten tijdens de overgangsperiode (1 jaar?)
  • Een positieve stimulans voor organisatoren die volledig in regel zijn. Bv 50% (?) van de kosten gedragen door KBSB indien het ganse proces zonder opmerkingen doorlopen wordt.

Dit is zeker nog geen finaal voorstel.

Reply
Stefan Timmermans
24.08.2024 - 15:46

Met het afschaffen van de nationale elo, gaan er grote aantallen van kleine clubs stranden op de papiermolen en fide rapporteringsplicht, kunnen ze niet meer opdraven voor een “fide” arbiter en moeten ze nog bijkomend betalen (nu nog beperkt) terwijl nationaal daar veel lichter wordt mwe omgesprongen. Ik heb me altijd ingezet in welke club ik ook wedstrijdleider was en heb ingestaan voor deze verwerking.
Sommigen zien het nut nu niwt meer in om nog een clubkampioenschap te spelen omdat het matchen zijn zonder inzet. Ergens gaat dat idd in de hoofddn van sommige leden zitten die dan andere vormen van schaken inleggen buiten dd club om.

Reply

Opmerking

Voer uw volledige naam in (voor- en achternaam) om een ​​reactie achter te laten. Anonieme reacties zijn niet toegestaan.

Meer berichten over ELO FIDE ELO

FIDE ELO vs national ELO

Nieuwe nationale ELO-ranglijsten op 1 oktober

ELO

Steven Bellens    19.09.2024

Op 1 oktober krijgen onze nationale ranglijsten hun 3-maandelijkse update.
Om de wedstrijden te kunnen verwerken, moeten de toernooiverslagen uiterlijk 27.09 worden ingediend bij ratings@frbe-kbsb-ksb.be.

Lees meer
fide elo arbiter requirements

FIDE ELO – vereisten voor arbiter (4/4)

Steven Bellens    13.09.2024

In onze enquête van april gaf een meerderheid van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een uniform wereldwijd ratingsysteem (FIDE).
Om beide systemen goed te begrijpen, starten we deze serie artikelen.
Dit is het laatste van vier artikelen waarin de arbitervereisten worden uitgelegd.

Lees meer
fide reporting requirements

FIDE ELO – rapportagevereisten (3/4)

Steven Bellens    24.08.2024    22

In onze enquête van april gaf een meerderheid van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een uniform wereldwijd ratingsysteem (FIDE).
Om beide systemen goed te begrijpen, starten we deze serie artikelen.
Dit is het derde van vier artikelen waarin de rapportagevereisten voor toernooien met FIDE-rating worden uitgelegd.

Lees meer
FIDE ELO vs national ELO

FIDE ELO – berekening en verdelingsverschillen (1/4)

Steven Bellens    30.07.2024

In onze enquête van april gaf een meerderheid van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een uniform wereldwijd ratingsysteem (FIDE).
Om beide systemen goed te begrijpen, starten we deze serie artikelen.
Dit is het eerste van vier artikelen waarin de verschillen tussen FIDE ELO en nationale ELO worden uitgelegd.

Lees meer