Bernard Malfliet 14.09.2024
Het afgelopen jaar heeft Bernard Malfliet zijn PairTwo toernooimanagementsoftware herwerkt. Hieronder kun je de laatste release notes lezen. PairTwo is te downloaden van de Software pagina.
We zijn blij te kunnen aankondigen dat Pairtwo weer terug is. Een volledig functioneel alternatief voor andere paringsprogramma’s zoals Swar.
Deze versie 1.16 is volledig geëvalueerd en getest in verschillende toernooien, zoals het Belgisch Blitzkampioenschap deze maand in Huizingen met 130 deelnemers.
Hier is een korte intro. Voordat je begint (maar nadat je Pairtwo hebt gedownload) open je de opties en geef je aan waar op je computer je de toernooibestanden wilt plaatsen en waar je de KBSB en FIDE databases (sqlite) hebt opgeslagen. Zorg er ook voor dat je een pdf-lezer op je computer hebt om pdf-bestanden te kunnen printen, wat de voorkeursuitvoer van Pairtwo is.
Dit is alles wat je nodig hebt om te beginnen. Als eerste moet je de toernooidetails invoeren. Het belangrijkste is de naam, want die wordt gebruikt als bestandsnaam voor het opslaan van toernooien. Je hoeft het aantal spelers niet in te voeren, Pairtwo voegt ze toe terwijl je bezig bent. Ook geen stress als je een verkeerd aantal ronden invoert, je kunt dit op elk moment tijdens het toernooi aanpassen. Je moet wel het type paring (Round Robin, Zwitsers, overige) en het Tempo type (Standaard, Rapid, Blitz) invoeren.
Voer ook de begin- en einddatum in, hierna maakt Pairtwo al een beste schatting van de data van elke ronde, maar je kunt ze achteraf nog aanpassen.
OK, de volgende stap is het invoeren van de spelers. Het eenvoudigste is om een tekstbestand te maken met de ID-nummers van alle deelnemers, één per regel (je kunt kiezen tussen Belgische of FIDE ID, Pairtwo detecteert welke het is). Als dit bestand klaar is kun je alle spelers in je toernooi uploaden via “Importeer Spelers uit ID bestand” en worden alle gegevens automatisch uit de FIDE en KBSB databases gehaald. Als er op het laatste moment meer spelers bijkomen kun je ze opnieuw toevoegen met een ID-nummer of je kunt zoeken op een deel van de naam.
Als alle spelers er zijn kun je het toernooi starten, maar sla eerst je toernooi op en doe dit elke ronde. Pairtwo slaat elke ronde op in een nieuw bestand waarmee je terug kunt gaan in de tijd als er iets mis is gegaan. De bestanden hebben de extensie “.p2_rX” waarbij X het rondenummer is.
Afwezige spelers kunnen tijdens het toernooi worden ingevoerd of je kunt al aan het begin (of na een aantal rondes) invoeren in welke ronde een speler afwezig is en of er een half punt of niets aan de afwezige speler wordt gegeven.
Nu hoef je alleen nog maar de paringen te maken, de partijen te spelen, resultaten in te voeren enzovoort tot het einde van het toernooi.
Aan het eind als je de ELO-bestanden exporteren, Pairtwo doet dit voor je en stelt ook voor om ze direct naar de verantwoordelijke te sturen, je krijgt dan een kopie in je eigen mailbox (als je je e-mailadres hebt ingevuld bij de toernooigegevens) om te bevestigen dat het is verzonden.
Eindelijk iets waar veel clubs naar op zoek zijn, voor hun interne kampioenschappen. Je kunt de resultaten van je clubkampioenschap in verschillende delen opsturen voor KBSB ELO. Als je de resultaten verstuurt, vraagt Pairtwo of je zeker weet dat je een onvoltooid toernooi wilt versturen en je zegt ja. Pairtwo stuurt het bestand dan naar de ELO-administratie. Pairtwo onthoudt ook welke partijen al verstuurd zijn. De volgende keer kun je dus de rest van de partijen of alleen een tweede deel versturen. Pairtwo zal vragen of je het restant of alles wilt versturen. Dus zelfs als er resultaten ontbreken in ronde 1, kun je doorgaan.
Als je meer wilt weten kun je het helpscherm lezen dat automatisch wordt geopend elke keer dat je het programma start en waarin alle functionaliteiten worden uitgelegd.
Tot slot kan ik aankondigen dat onze IT-specialist van de federatie heeft beloofd dat in december de resultaten van Pairtwo naast Swar en op dezelfde manier op de website van de KBSB zullen worden gepubliceerd.