Steven Bellens 15.03.2025
(bron: https://www.fide.com/fide-extends-fee-waiver-for-rapid-and-blitz-through-2026/)
De FIDE Raad – het strategische en toezichthoudende orgaan van de organisatie – verklaarde dat het besluit is bedoeld om de deelname van spelers en de promotie van het schaken uit te breiden.
Deze ratingvergoedingen, die door de bonden worden betaald, worden beschreven in de financiële reglementen van het FIDE-handboek. Volgens de reglementen “zijn alle toernooien met een rating onderhevig aan rating fees. De FIDE Raad kan naar eigen goeddunken de rating fees voor Rapid en Blitz toernooien voor een bepaald jaar kwijtschelden of verlagen.”
De contributievrijstelling werd voor het eerst ingevoerd voor de periode 2021-2024. Sindsdien zijn er bijna 60.000 Rapid- en Blitz-toernooien gewaardeerd (59.603), met een geschat bedrag aan kwijtgescholden contributies van meer dan €2,2 miljoen.
FIDE-president Arkady Dvorkovich merkte op dat dit niet alleen federaties en organisatoren helpt, maar ook spelers.
Ratingfees zijn een bron van inkomsten voor de FIDE, maar deze vrijstelling wordt door de nationale bonden toegejuicht omdat het zowel de organisatoren als de spelers ondersteunt,” zei FIDE-voorzitter Arkady Dvorkovich.
“Wij geloven dat dit niet het juiste moment is om extra financiële lasten op te leggen. In plaats daarvan kunnen federaties deze fondsen gebruiken om de prijzenpotten te verhogen en spelers meer kansen te bieden – wat fantastisch nieuws is voor de schaakgemeenschap.”
Nebojsa Baralic, een internationale arbiter die ook veel schaakevenementen heeft georganiseerd in zijn geboorteland Servië en de Balkan, verwelkomde het nieuws over het besluit om de ratingkosten te blijven kwijtschelden.
“Dit initiatief verlicht de financiële druk op organisatoren en federaties en stimuleert tegelijkertijd meer Rapid- en Blitz-evenementen,” zei International Arbiter Nebojsa Baralic. “Steun als deze is cruciaal voor de groei van het schaken, vooral in regio’s met beperkte middelen. Door financiële barrières te verlagen, kunnen we meer toernooien voor de basis organiseren en kansen creëren voor spelers op alle niveaus.”
Baralic benadrukte verder de positieve gevolgen voor arbiters en organisatoren: “Met minder financiële beperkingen kunnen we ons meer richten op de kwaliteit en toegankelijkheid van evenementen, waardoor onze sport een breder publiek bereikt.”
De beslissing is toegevoegd aan het FIDE Handboek en is onmiddellijk van kracht.
Steven Bellens 30.04.2025 3
We zijn ons ervan bewust dat het verslag van de laatste ronde van de nationale interclubs fouten bevatte in de…
Lees meerDeze pagina legt de verschillen uit tussen het internationale FIDE-ratingsysteem en ons eigen nationale ELO-berekeningssysteem. Er wordt ook gekeken naar onze buurlanden en samenvattende informatie gegeven over hun systemen en manier van werken.
Lees meerSteven Bellens 27.10.2024 4
Hier is interessant leesvoer met een analyse van de eerste 7 maanden na de wijzigingen in de FIDE-rating.
Lees meerSteven Bellens 13.09.2024 1
In onze enquête van april gaf een meerderheid van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een uniform wereldwijd ratingsysteem (FIDE). Om beide systemen goed te begrijpen, starten we deze serie artikelen. Dit is het laatste van vier artikelen waarin de arbitervereisten worden uitgelegd.
Lees meer