Philippe Vukojevic 16.09.2024 5
Vandaag heb ik tevergeefs gezocht naar het Café Wurm in Boedapest, de bakermat van het georganiseerde schaken in Hongarije, waar in het eerste kwart van de 19e eeuw schakers elkaar regelmatig ontmoetten en het idee opvatten om een bond te vormen. Toch was het niet dat café, maar het Café Velence, vandaag de dag al even onvindbaar, dat in 1873 de belangrijkste ontmoetingsplaats voor schakers werd. Overigens was daar ooit de Pest Chess Circle opgericht, en ook de Budapest Chess Society, opgericht in 1889 onder leiding van Gyula Makovetz, verplaatste zijn hoofdkwartier al snel daarheen. Makovetz was niet alleen een internationaal bekende, sterke schaker, maar ook de oprichter en redacteur van het eerste Hongaarse schaaktijdschrift, de Budapesti Sakk-Szernie, dat tussen 1889 en 1895 werd uitgegeven.
Toen Geza Maroczy aan het begin van de jaren 1890 naar Boedapest kwam, had de neoklassieke architectuur al een heel ander stadsbeeld gecreëerd. Het gebouw van het Nationaal Museum was klaar in 1847 en de Széchenyi Brug (beter bekend als de Kettingbrug) werd geopend in 1849. De reconstructie van de eeuwenoude neogotische Matthiaskerk (1874-1896) en de bouw van het neoromantische en eclectische Vissersbastion met panoramisch uitzicht werden kort daarna voltooid (1895-1902).
Het grootste gebouw van Hongarije, het parlementsgebouw met kenmerken uit de barok, gotiek en renaissance werd in 1904 ingewijd en de neorenaissance Sint-Stefanusbasiliek en het Museum voor Schone Kunsten volgden iets later.
Al deze gebouwen worden jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht, maken deel uit van het werelderfgoed en zijn zonder twijfel iconische symbolen voor Boedapest.
Voor het Belgische vrouwenteam is Hanne Goossens zonder twijfel een iconisch symbool. Noem haar gerust de Ann Wouters van het schaken, een baanbreekster die ongekende hoogten heeft bereikt voor vrouwen in ons land. Helaas zit ze momenteel in een vormdip. Haar gezicht na Txb3 verraadde dat ze de zet niet had verwacht, en ook het feit dat ze zich leek neer te leggen bij materiaalverlies met Dc2 in plaats van de strijd aan te gaan met Da4 lijkt een beetje symptomatisch sinds het begin van het toernooi… De twee dagen rust (vandaag speelt ze niet en morgen is rustdag) zullen haar goed doen.
Gisteren zat de nieuwe generatie, de Meessemans, Allemands en Vanloos van het schaken, naast haar.
Daria brengt een ongelooflijke over-my-dead-bodymentaliteit naar het bord en laat een voorbeeldige growth mindset zien: na de felicitaties voor haar vierde overwinning reageerde ze bijvoorbeeld meteen dat ze wel erg slecht uit de opening was gekomen. Dat is misschien waar, maar de manier waarop ze zich kalm in de partij knokte… Chapeau! En die kalmte werd nog meer geïllustreerd: toen haar tegenstander een emotioneel hoopje ellende was geworden en mentaal had opgegeven, haalde Daria, in tijdnood, doodleuk haar balsem tevoorschijn om rustig haar lippen nog wat te bevochtigen.
Wat Daria kan, kan Tyani ook. Ook zij lijkt de hele wedstrijd aan haar stoel gekluisterd (zijn de twee ooit opgestaan tijdens de wedstrijd?) en ook zij is volledig gefocust op de wedstrijd totdat de tegenstander opgeeft. Alleen lijkt ze geen moeite te hoeven doen om te winnen. Ik aarzel om haar stijl te vergelijken met die van Capablanca of die van Lasker. Schaken als een glas helder water, maar met een beetje gif erin. Als je naar haar stelling gaat kijken is het de eerste keer gelijk, even later heeft ze een licht voordeel, nog later een groot voordeel, dan heeft ze een pion gewonnen en dan geeft de tegenstander uiteindelijk op. Dat gebeurde gisteren ook. Met haar partij tegen Duitsland als enige uitzondering laat Tyani nooit een voordeel wegsmelten als sneeuw voor de zon. Rustig afmaken die boel. Chapeau!
Beide meisjes hebben momenteel 4,5/5. En toch moeten ze de duimen leggen voor Diana (procentueel gesproken dan). Diana is totaal anders aan het bord. Nou ja… ‘aan het bord’ is misschien niet de juiste bewoording, want ze gaat vaak op wandel. Zoals haar koning gisteren, die naar het centrum liep na een stukoffer van haar tegenstander, om als het ware zo snel mogelijk op e5 te mogen staan – als teken van overwinning – na een tweede stukwinst. Kort en krachtig. Speelde de aanwezigheid van haar ouders een rol? Hoe dan ook, haar totaal staat nu op 3 overwinningen in 3 partijen.
3-1 tegen Zuid-Afrika. Elo-gewijs normaal, maar je moet het nog steeds doen en de dames doen het. Vandaag een tegenstander van een heel ander kaliber: Canada heeft alleen meisjes met ratings tussen 2119 en 2318.
De jongens hebben het altijd een beetje moeilijker ‘Elo-wise’. Ook gisteren tegen Maleisië had je een grote overwinning verwacht, maar alleen Daniel leek ontspannen te spelen en verpulverde zijn tegenstander. Van zijn allergie voor huisstofmijt had hij gisteren geen last. Bij de anderen was het duwen en trekken en hopen dat ze niet te veel zouden uitrekken. Dat laatste zal Mher waarschijnlijk niet overkomen. Remise. Met Lennert was er een voordeel, maar heel moeilijk te concretiseren. Remise. Alleen Sim leek zijn hand te hebben overspeeld. Plotseling stond hij twee pionnen achter in een zuiver toreneindspel. Er zijn daar enkele posities die theoretisch remise zijn, maar zeker niet degene waarmee hij begon. Maar opnieuw zorgde ‘Houdsimi’ voor een geweldige ontsnappingsact. Gelijkspel, waarmee het team meteen de overwinning veiligstelde.
Met Ecuador wacht vandaag een haalbare kaart, niet meteen wat Daniel wenst, maar als de jongens vanmiddag zwaar uitpakken, wacht hen na de rustdag een veel sterkere tegenstander. Laat dat de motivatie zijn om er vandaag een goede ronde van te maken.
Philippe Vukojevic 23.09.2024 3
Het laatste verslag uit Boedapest, schaakstad bij uitstek, waar in de jaren negentig ook alle ogen op gericht waren omdat…
Lees meerPhilippe Vukojevic 22.09.2024
Lajos Portisch, die we gisteren in ons verslag voorstelden, mocht vandaag de eerste zet spelen op de Olympiade en hij…
Lees meerPhilippe Vukojevic 17.09.2024
Net zoals onze Olympische teams niet naar Boedapest reisden om de stad te bezoeken, was de jonge Maroczy (ja, die…
Lees meerPhilippe Vukojevic 21.09.2024
Een land waar schaken zo populair is, zet zichzelf natuurlijk op de schaakkaart. Laszlo Szabo nam de rol als beste…
Lees meer
Marc Ghysels
17.09.2024 - 08:54Wat scheelt er met het vormpeil van meerdere spelers?
Ziek? Te weinig bord ervaring van lange partijen? Onderschatting?
Toch zeer vreemd dit allemaal.
Het niveau is bij meerderen helaas bedroevend zwak.
Jammer voor die enkelen die wel paraat zijn.
Helmut Froeyman
17.09.2024 - 10:12Ik ben geen fan van bovenstaande computeranalyses. De evaluaties van de varianten ontbreken. De artificiële commentaren zijn bedroevend. De talloze vraagtekens die een computeranalyse bijna altijd geeft, is zelden een eerlijke evaluatie van een partij (m.a.w. misleidend). Zoiets publiceer ik nooit op mijn blog.
Anderzijds wil ik wel een pluim geven aan de journalist voor het schrijven van deze snelle leuke verslagen. Dus vervang die computeranalyses met een diagram van een kritieke stelling uit iedere partij + link waar de partijen kunnen worden nagespeeld en het komt helemaal goed.
Philippe Vukojevic
17.09.2024 - 10:23De partijen worden overgenomen van de lichess-website. Om de een of andere reden is het niet mogelijk ze zonder die analyses op de blog te krijgen. De partijen bevatten overigens ook veel fouten: zo werd in de partij van Daria tegen Canada na Txd8 nooit Tb8 gespeeld, maar wel Txd8. Misschien kan iemand hulp bieden en de linken doorsturen naar de partijen zonder die analyses en zonder de fouten.
Dat er voor volledige partijen wordt gekozen in plaats van cruciale stellingen, heeft vooral met tijdsgebrek te maken.
Helmut Froeyman
17.09.2024 - 10:36Je kan eenvoudig de partijen downloaden van lichess (er is een icoontje om alles in 1 keer te doen) , in Chessbase de commentaar met 1 klik verwijderen en bewaren. Dat kost slechts een paar minuten maximum.
Als het selecteren van cruciale stellingen te tijdrovend is dan kan je het misschien aan de spelers zelf vragen. Ik denk bijvoorbeeld aan dat de spelers in de whatsapp een berichtje sturen met de zetnummer van de stelling die zij verkiezen. Dat kost voor ieder niet meer dan een minuutje en als journalist kan je in Chessbase heel makkelijk de posities bewaren in jpeg voor up te laden naar het verslag.
Philippe Vukojevic
17.09.2024 - 11:19Bedankt voor de tips.